Naytonohjaimet.fi Logo

RX 7900 XT

RX 7900 XT näytönohjaimet ovat AMD:n toiseksi paras variaatio lippulaivamallista, se tarjoaa käyttäjälle erinomaisen suorituskyvyn peleistä aina VR-kokemukseen asti.

AMD RADEON
RX 7900 XT tekniset tiedot

Koskee kaikkia AMD RADEON RX 7900 XT malleja. Kellotaajuus ja muut ominaisuudet vaihtelevat valmistajan mukaan 
(Asus, ASRock Gigabyte, Inno3D, Powercolor, Sapphire, MSI, Zotac, jne,)

RX 7900 XT tekniset tiedot
RX 7900 XT / AMD Radeon
GDDR6 Muisti 20 GB
Stream-prosessori ytimet 5376 kpl
Muistiväylän leveys 320 bit
Muistin nopeus 20 Gbps
Julkaistu: 2022/Joulukuu 2022 vuosi

Parhaat RX 7900 XT näytönohjaimet

ASRock

872,88 €

 • Overclock mode: 2450 MHz / kellotaajuus
 • Default mode: 2075 MHz / kellotaajuus
 • Suositeltu virtalähde: 750 Watt
 • Pituus: 330 mm
ASUS

912,64 €

 • Overclock mode: 2530 MHz / kellotaajuus
 • Default mode: 1500 MHz / kellotaajuus
 • Suositeltu virtalähde: 750 Watt
 • Pituus: 353 mm
GIGABYTE

868,48 €

 • Overclock mode: 2535 MHz / kellotaajuus
 • Default mode: 1500 MHz / kellotaajuus
 • Suositeltu virtalähde: 750 Watt
 • Pituus: 331 mm
MSI

1108,48 €

 • Overclock mode: 2400 MHz / kellotaajuus
 • Default mode: 2000 MHz / kellotaajuus
 • Suositeltu virtalähde: 750 Watt
 • Pituus: 325 mm

Miltä osin RX 7900 XT näytönohjaimet eroavat toisistaan?

 

Mallien vaihtuvat ominaisuudet ovat seuraavat:

Kellotaajuus

Kellotaajuus (Mhz) on tärkeimpiä indikaattoreita näytönohjaimessa kuinka nopeasti se osaa laskea prosesseja, eli suomeksi sanottuna kuinka nopeasti se toimii. Sitä on myös kohtuu helppo verrata edellisen sukupolven kortteihin, sillä tekniikkä kellotaajuudessa mitataan samalla asteikoilla edelleen kuten esimerkiksi 10 vuotta sitten. 

Vaikeampi on esimerkiksi verrata AMD ja Nvidia keskeisiä tekniikoita jotka ovat toteutettu eri menetelmillä, tuottaen eri tuloksia. Siksi AMD käyttämä stream ydin ja Nvidian Cuda Core prosessorit eivät ole suoraan verrannollisia toisiinsa. Kellotaajuus on yksi mahtava vertailukelpoinen tapa verrata näytönohjaimen suorituskykyä mallista riippumatta. Se on kuin vertaisi autossa hevosvoimia, yksikkö on sama vuosien saatossa. Näytönohjaimen kellotaajuus ilmoitetaan Mhz merkinnällä.

Tuulettimien määrä

 • 3kpl tuulettimia – Maksimaalinen tuuletus ja jäähdytys lämmönsiirrossa.
 • 2kpl tuulettimia – Ihan ok teho lämmönsiirrossa, mahtuu myös pienempään tilaan
 • 1kpl tuulettimia – Näytönohjain on yhden tuulettimen varassa, mahtuu erittäin kompaktiin tilaan.
 
Virtalähde suositus
Virtalähteen suosituskoko, voi vaihdella myös saman sarjan näytönohjain mallien välillä. Toiset on koottu siten että niihin voidaan syöttää enemmän virtaa tuottaen enemmän vaadittavaa laskentatehoa. Voit tarkistaa suosituksen ja päätellä sen mukaan onko näytönohjain kuinka vaativa virran suhteen, ja huomioida samalla että siinä on riittävä määrä tuulettimia tai jäähdytystehoa sen suorituskyvyn mukaan.
 
Hinta
Hinta on tärkeässä roolissa parin asian vuoksi. Se indikoi yleensä kuinka paljon kalliimpia osia kyseiseen ohjaimeen on laitettu, mikä on sen brändi ja siitä tuleva arvo, esimerkiksi on se kestävä malli ja yleisesti suosittu malli brändin sisällä, vai kertooko hinta tuotalinjalla tehdyistä säästämis päätöksistä, esim rakenteessa ja halvemmissa komponenteissa. Näytönohjaimissa yleensä rahalla saa parempaa rautaa, ja kyllä merkilläkin on väliä, sillä ne keskittyvät perusmalleista aina huippumalleihin laadukkailla osilla rakennettuihin malleihin.

 

Näytönohjain info

RX 7900 XT -grafiikkakortin yleiskatsaus, merkistä riippumatta, sisältää seuraavat tekniset tiedot:

 • Muistin määrä: 20GB GDDR6
 • Stream-prosessorien lukumäärä: 5376
 • Muistin väylän leveys: 320-bittiä
 • Muistin nopeus: 20 Gbps

RX 7900 XT -mallien väliset tekniset eroavaisuudet liittyvät usein seuraaviin seikkoihin: prosessorin kellotaajuus, jäähdytysmekanismit, rakenteelliset yksityiskohdat, käytetty ohjelmisto, kortin fyysinen koko sekä tuuletinten lukumäärä.

Vertailun vuoksi olemme laatineet taulukon, joka esittää RX 7000 -sarjan eri mallien välisiä eroja.

Merkittävin muuttuja näiden mallien teknisissä eritelmässä on grafiikkaprosessorin kellotaajuus, eli sen operatiivinen nopeus. Grafiikkakortin suositellun virtalähteen kokoa tarkastelemalla voi myös saada osviittaa kortin suorituskyvystä ja sen vaatimasta jäähdytystehosta ylipäätänsä.

Kukin valmistaja päättää itsenäisesti, minkä nopeuden he asettavat korttinsa kellotaajuudelle. Näin ollen, nopeimman kellotaajuuden tarjoava kortti on usein suorituskyvyltään parhaimmistoa. 

AMD:n tavoite on luoda grafiikkaprosessoripiirejä, jotka muodostavat Radeon RX 7000 -sarjan sydämen.

Nämä piirit muunnetaan näytönohjaimen osiksi ja kasataan valmiiksi tuotteiksi yhteistyössä useiden kumppaneiden kanssa, kuten ASUS, Sapphire, Gigabyte, MSI, PowerColor, XFX ja ASRock.

Näiden kumppanuuksien ansiosta markkinoille saapuu monenlaisia ainutlaatuisia malleja, joissa korostuvat erityisesti seuraavat tekijät:

 • Jäähdytysratkaisut: Eri valmistajat hyödyntävät lukuisia jäähdytystekniikoita, kuten ilmastointia ja nestejäähdytystä. Näillä menetelmillä on merkittävä vaikutus näytönohjaimen tehoon, äänitasoon ja kestävyyteen.
 • Kellotaajuudet: Valmistajat säätävät ja usein ylikellottavat malliensa kellotaajuuksia, tarjoten lisätehoa. Korkeiden kellotaajuuksien tavoittelu edellyttää tehokasta jäähdytystä.
 • Ulkomuoto ja rakenteen laatu: Näytönohjaimet erottuvat toisistaan ulkoasun ja rakenteellisen laadun osalta. Tähän voi kuulua uniikki muotoilu ja RGB-valaistus, jotka ovat keskeisiä elementtejä esteettisyyttä arvostaville käyttäjille.
 • Ohjelmistot: Mukana tulevat ohjelmistot ja firmware mahdollistavat tehon säätelyn ja seurannan, jossa on havaittavissa valmistajakohtaisia eroavaisuuksia.
 • Takuu ja tukipalvelut: Eri valmistajien takuuehdot ja tukipalvelujen laatu vaihtelevat, mikä on olennainen tekijä ostopäätöstä tehtäessä.
 • Hinta: Jäähdytysratkaisut, kellotaajuudet, laatu, sisältyvät ohjelmistot sekä takuu- ja tukipalvelut vaikuttavat näytönohjaimen hintaan. Valitsemasi valmistaja määrittää kokonaiskokemuksen, suorituskyvyn ja tyytyväisyyden tuotteeseen.

Tekniset Tiedot Yksityiskohtaisesti

 • Stream-prosessorit: 5376 stream-prosessoria tarjoavat RX 7900 XT:lle voiman suoriutua tehokkaasta rinnakkaisprosessoinnista, parantaen pelien ja sovellusten suorituskykyä.
 • Kellotaajuus: Boost-kellotaajuus jopa 2615 MHz ylikellotustilassa tuo lisätehoa haastaviin käyttötilanteisiin, kuten uusimpien pelien pyörittämiseen korkeilla grafiikka-asetuksilla.
 • Muisti: 24 GB GDDR6-muisti ja 384-bittinen muistiväylä tarjoavat laajan kaistanleveyden ja tilavuuden, varmistaen pelejen ja sovellusten sujuvan toiminnan, erityisesti suuriresoluutioisissa ympäristöissä.
 • Liitännät: Useat DisplayPort 2.1 ja HDMI 2.1 -liitännät takaavat yhteensopivuuden erilaisten näyttöjen kanssa ja mahdollistavat korkean resoluution sekä virkistystaajuuden tukemisen.
 

AMD RDNA 3 -laskentayksiköt RDNA 3 -laskentayksiköt ovat näytönohjaimen sydämessä toimivia prosessointiyksiköitä, jotka vastaavat grafiikan laskennasta. Ne tuovat merkittäviä parannuksia suorituskykyyn ja tehokkuuteen verrattuna aikaisempiin sukupolviin.

Edut: Käyttäjät hyötyvät lisääntyneestä suorituskyvystä pelatessaan pelejä ja käyttäessään sovelluksia, sisältäen parannetut säteenseurannan ja AI-ominaisuudet, jotka tekevät visuaalisista efekteistä entistä eläväisempiä.

Media Engine on näytönohjaimen osa, joka keskittyy videoiden koodaukseen ja dekoodaukseen. Sen uudelleenmuotoiltu versio tukee AV1-koodausta, tarjoten tehokkaampaa videopakkausta. 

Edut: Striimaajat voivat lähettää korkealaatuisempia striimejä pienemmällä datanopeudella, mikä parantaa striimauksen laatua ja vähentää verkkokuormitusta. Optimointi esimerkiksi OBS:lle mahdollistaa sujuvamman käytön ja parantuneen suorituskyvyn yleisillä striimausalustoilla.

AMD Smart -teknologiat, kuten Smart Access Memory, optimoivat näytönohjaimen ja prosessorin yhteistyötä parantaen suorituskykyä. AMD:n ohjelmisto, kuten Adrenalin Edition, tarjoaa käyttäjille helppokäyttöisiä työkaluja pelien säätöön, suorituskyvyn seurantaan ja ajureiden päivittämiseen.

Edut: Käyttäjät nauttivat peleissä parantuneesta suorituskyvystä, nopeammasta videokoodauksesta ja tehokkaammasta järjestelmän kokonaiskäytöstä, tehden RX 7900 XT:stä ihanteellisen valinnan sekä pelaamiseen että luoviin projekteihin.

AMD Radeon RX 7900 XT on monipuolinen valinta erilaisille käyttäjille, jotka arvostavat huippuluokan grafiikkaa ja suorituskykyä:

 • Videopelaajat: Ihanteellinen valinta pelaajille, jotka haluavat nauttia peleistään erittäin korkealla resoluutiolla, kuten 4K, varmistaen sujuvat kuvataajuudet ja parhaan mahdollisen pelikokemuksen.
 • Sisällöntuottajat ja luovat ammattilaiset: Tarjoaa vaativien projektien, kuten videoeditoinnin ja 3D-mallinnuksen, nopeaa käsittelyä ja lyhentää renderöintiaikoja.
 • VR: Riittävästi tehoa laadukkaiden virtuaalitodellisuussovellusten sujuvaan pyörittämiseen, tarjoten mainion valinnan VR-käyttäjille.
 • Useita tai suuriresoluutioisia näyttöjä käyttävät: Tukee moninäyttöjärjestelmiä ja korkearesoluutioisia näyttöjä, tarjoten vaikuttavaa graafista suorituskykyä.
 

RX 7900 XT on loistava valinta kenelle tahansa, joka etsii huippusuorituskykyä, haluaa pysyä teknologian eturintamassa ja etsii pitkäaikaista sijoitus ratkaisua tietokoneensa tarpeisiin.

AMD RADEON RX 7000-mallien vertailu

Malli
STREAM-Core
Muisti
Muistin väylä
Muistin nopeus
RX 7900 XTX
6144
24 GB GDDR6
384-bittiä
20 Gbps
RX 7900 XT
5376
20 GB GDDR6
320-bittiä
20 Gbps
RX 7800 XT
3840
16 GB GDDR6
256-bittiä
19,5 Gbps
RX 7700 XT
3456
12 GB GDDR6
192-bittiä
18 Gbps
RX 7600 XT
2048
16 GB GDDR6
128-bittiä
18 Gbps
RX 7600
2048
8 GB GDDR6
128-bittiä
18 Gbps