Naytonohjaimet.fi Logo

RTX 4080 näytönohjaimet vertailussa

Nvidia Geforce RTX 4080 näytönohjaimet ovat koko linjaston parhaimmistoa. Valitse itsellesi parhaiten sopiva malli tekemiemme oppaiden avulla. 

Top 4 RTX 4080 näytönohjaimet

Nvidia Geforce -
GIGABYTE

Arvosana 5.0 / 5.0

1229,90 €

Muisti: 16GB GDDR6X
CUDA coret: 10240
Muistiväylä: 256-bit  
Nopeus: 23 Gbps

OC mode: 2595 MHz (Boost Clock)
Default mode: 2210 MHz (Boost Clock)

Suositeltu virtalähde: 850 Watt

Pituus: 342 mm

Nvidia Geforce -
ASUS

Arvosana 5.0 / 5.0

1479,90 €

Muisti: 16GB GDDR6X
CUDA coret: 10240
Muistiväylä: 256-bit  
Nopeus: 23 Gbps

OC mode: 2655 MHz (Boost Clock)
Default mode: 2625 MHz (Boost Clock)

Suositeltu virtalähde: 850 Watt

Pituus: 357,6 mm

Nvidia Geforce -
ZOTAC

Arvosana 4.8 / 5.0

1199,90 €

Muisti: 16GB GDDR6X
CUDA coret: 10240
Muistiväylä: 256-bit  
Nopeus: 23 Gbps

OC mode: 2565 MHz (Boost Clock)
Default mode: 2210 MHz (Boost Clock)

Suositeltu virtalähde: 750 Watt

Pituus: 306,8 mm

Nvidia Geforce -
Inno3D

Arvosana 4.7 / 5.0

1139,00 €

Muisti: 16GB GDDR6X
CUDA coret: 10240
Muistiväylä: 256-bit  
Nopeus: 23 Gbps

OC mode: 2550 MHz (Boost Clock)
Default mode: 2210 MHz (Boost Clock)

Suositeltu virtalähde: 750 Watt

Pituus: 337 mm

Tehokkain RTX 4080 näytönohjain

Nvidia Geforce -
ASUS

Arvosana 5.0 / 5.0

1 469,90 €

 • CUDA-ytimet: 10240
  Kellotaajuus: OC-tila: 2670 MHz Oletustila: 2640 MHz
 • Muisti: 16GB GDDR6X
 • Muistiväylä: 256-bittinen
 • Nopeus: 23 Gbps
 • Mitat: Pituus 305mm 
 • Suositeltu virtalähde: 850W 

Nvidia Geforce RTX 4080 Asus ROG STRIX 16GB SUPER OC, on merkittävä merkkipaalu näytönohjainten sarjassaan. Huippuunsa viritetty kellotaajuus ja järeä tehomylly takaavat sujuvan käytön tilanteessa kuin tilanteessa.

Tässä mallissa on muihin RTX 40-sarjan malleihin nähden isoin muistin nopeus huikealla 23 Gbps siirtonopeudella. Se voittaa RTX 4090 sarjan myös tässä luokassaan. Järeä malli ja 16GB GDDR6X muistia takaavat luotettavan suorituskyvyn nyt ja tulevaisuudessa. Käy vertaamassa myös kaikki mallit tehojen perusteella meidän tekemän kaavion alulla.

Näytönohjain info

Kun tarkastellaan RTX 4080 -näytönohjaimia, on tärkeää huomioida, että vaikka monet niiden ominaisuudet ovatkin samankaltaiset, erityisesti niiden kellotaajuudessa voi esiintyä merkittäviäkin eroja.

Tällä hetkellä RTX 4080 malleja on perusmallin lisäksi ”Super” merkinällä markkinoilla. Super mallissa on hieman enemmän laskentatehoa. Vertailun voit tehdä täältä. Tästä syystä on olennaista vertailla näitä malleja keskenään, jotta löydät optimaalisen vaihtoehdon, joka sopii täydellisesti omia tarpeitasi ja odotuksiasi ajatellen.

Kellotaajuuden lisäksi on suositeltavaa ottaa huomioon myös muita näytönohjaimen teknisiä ominaisuuksia kuten:

 • Muistin määrä
 • CUDA-ytimien lukumäärä
 • Muistiväylän nopeus
 • Kellotaajuus


Nämä tekijät määrittelevät yhdessä  näytönohjaimen kyvyn suoriutua vaativista tehtävistä, kuten peleistä, laskennasta, yms. Korkeampi kellotaajuus overclock-tilassa indikoi yleensä parempaa suorituskykyä, mutta tämä edellyttää myös laadukkaita jäähdytysratkaisuja, jotta ylikuumeneminen ei muodostu ongelmaksi.

Jokainen valmistaja asettaa omat kellotaajuutensa, mutta vertailemalla eri RTX 4080 -mallien ominaisuuksia taulukkomuodossa saat kattavan yleiskuvan siitä, miten mallit eroavat toisistaan. Tämä tieto auttaa sinua tekemään perustellun päätöksen, joka vastaa parhaiten toiveitasi.

Kaiken kaikkiaan, valitessasi RTX 4080 -näytönohjainta, etsi mallia, joka tarjoaa tehokkaan yhdistelmän näitä keskeisiä tekijöitä. Tehokas jäähdytys ja riittävä virransyöttö ovat myös avainasemassa, varmistaen, että saat näytönohjaimeltasi parhaan mahdollisen suorituskyvyn.

Nvidian 100% vastuulla on kehittää näytönohjainpiirit, jotka ovat perusta GeForce RTX 4080 -sarjan näytönohjaimille. Sen jälkeen, nämä piirit rakennetaan valmiiksi tuotteiksi yhteistyössä monien eri yritysten, kuten ASUS, Inno3D, Gigabyte, MSI, Palit, PNY, Zotac, EVGA, Colorful, Gainward, ja GALAX kanssa. Jokainen näistä valmistajista tuo markkinoille omat uniikit versionsa RTX 4080 -näytönohjaimista, joita erottavat toisistaan muun muassa seuraavat tekijät:

 • Jäähdytysratkaisut: Näytönohjainten jäähdytyksessä käytetään erilaisia tekniikoita, joista yleisimmät ovat ilmajäähdytys ja nestejäähdytys. Valmistajakohtaiset jäähdytysratkaisut vaikuttavat merkittävästi näytönohjaimen suorituskykyyn, melutasoon sekä pitkäikäisyyteen.

 • Kellotaajuudet: Näytönohjaimien kellotaajuuksia säädetään valmistajien toimesta, ja tehdasylitaktoidut versiot tarjoavat lisää suorituskykyä. Korkeampi kellotaajuus edellyttää tehokasta jäähdytystä.

 • Esteettisyys ja rakenteen laatu: Eri valmistajat panostavat eri tavoin näytönohjaimen ulkoasuun ja rakenteen laatuun, mukaan lukien design ja RGB-valaistus. Tämä voi olla keskeinen tekijä PC-rakentajille ja harrastajille.

 • Ohjelmisto: Valmistajat toimittavat erilaisia ohjelmistoja ja firmwareja, jotka mahdollistavat suorituskyvyn optimoinnin ja seurannan. Ohjelmistojen tarjoama käyttökokemus ja toiminnallisuudet vaihtelevat.

 • Takuu ja asiakastuki: Takuuehdot ja asiakastuen laatu voivat vaihdella suuresti eri valmistajien välillä, mikä on tärkeä seikka näytönohjaimen hankintaa harkittaessa.

 • Hinta: Jäähdytysratkaisut, kellotaajuudet, rakenteen laatu, ohjelmistot ja asiakastuki vaikuttavat kaikki näytönohjaimen hintaan. Valmistajan valinnalla on näin ollen merkittävä vaikutus kokonaiskäyttökokemukseen, suorituskykyyn ja tyytyväisyyteen näytönohjaimen käytössä.

CUDA-ytimet: Nämä ovat näytönohjaimen laskentayksiköitä, jotka mahdollistavat rinnakkaislaskennan. Suurempi määrä CUDA-ytimiä tarkoittaa parempaa kykyä suorittaa monimutkaisia laskentoja, kuten 3D-renderointia ja tekoälyn sovelluksia.

Kellotaajuus: Ilmoittaa, kuinka nopeasti näytönohjain suorittaa laskutoimituksia. Tehdasylitaktoidut (OC) mallit tarjoavat korkeamman kellotaajuuden, mikä parantaa suorituskykyä.

Muisti: RTX 4080 käyttää 16GB GDDR6X-muistia, joka on nopeaa muistityyppiä. Suurempi muistikapasiteetti mahdollistaa monimutkaisten tietojen nopeamman käsittelyn, mikä on tärkeää esimerkiksi korkearesoluutioisissa peleissä.

Muistiväylä: Muistiväylän leveys (esim. 256-bittinen) määrittää tiedonsiirron tehokkuuden näytönohjaimen ja sen muistin välillä. Laajempi väylä mahdollistaa suurempien tietomäärien siirron.

Tiedonsiirtonopeus: Kuvaa, kuinka nopeasti tieto liikkuu muistissa. RTX 4080:n korkea tiedonsiirtonopeus (23 Gbps) tarkoittaa tehokkaampaa tietojen käsittelyä ja sujuvampaa pelikokemusta.

Nämä ominaisuudet yhdessä määrittelevät näytönohjaimen suorituskyvyn, mahdollistaen erinomaisen kokemuksen niin pelaamisessa, sisällöntuotannossa kuin tekoälysovelluksissakin. Korkeatasoinen teknologia takaa, että käyttäjät voivat nauttia vaativimmistakin sovelluksista ilman kompromisseja.

NVIDIA RTX 4080 -näytönohjain soveltuu erityisen hyvin seuraaville käyttäjille:

 • Vaativat pelaajat: Tarjoaa huippuluokan pelikokemuksen niille, jotka haluavat nauttia peleistään korkeilla asetuksilla Full HD- tai QHD-resoluutioilla, varmistaen sujuvan ruudunpäivityksen.
 • Sisällöntuottajat: Ohjain soveltuu erinomaisesti monenlaisiin luoviin projekteihin, kuten videoeditointiin, kevyempään 3D-renderointiin ja graafiseen suunnitteluun – tehokkaan suorituskykykynsä ja muistimääränsä ansiosta.
 • VR- ja AR-kehittäjät: Se tarjoaa riittävän suorituskyvyn virtuaali- ja lisätyn todellisuuden sovellusten sujuvaan käyttöön ja kehittämiseen.
 • Tekoäly- ja koneoppimisen kehittäjät: 4080 on kelpo vaihtoehto myös tekoälyprojektien ja koneoppimissovellusten kehittämiseen, vaikkakin edistyneimmät Tensor-ytimet löytyvät vasta tehokkaammista malleista.
 • Striimaajat: Mahdollistaa korkealaatuisen striimaamisen ilman, että se vaikuttaa negatiivisesti pelin suorituskykyyn, tehden siitä hyvän valinnan aktiivisille striimaajille.
 • Tulevaisuuden varmistaminen: Hyvä valinta pelaajille ja sisällöntuottajille, jotka etsivät kustannustehokasta näytönohjainta, joka pysyy relevanttina ja suoriutuu hyvin tulevissa tehtävissä tulevina vuosina.

NVIDIA GeForce RTX 4080 -näytönohjain tarjoaa huippuluokan suorituskykyä ja ominaisuuksia, jotka hyödyntävät NVIDIA Ada Lovelace -arkkitehtuuria. Näytönohjaimessa on 16 Gt GDDR6X-muistia ja se on suunniteltu tarjoamaan nopeutettua säteenseurantaa ja tekoälytehostettua grafiikkaa, mikä herättää pelit ja luovat projektit eloon uudella tavalla​​.

RTX 4080 -mallissa on 9728 sävytysyksikköä, 304 tensoriydintä ja 76 RT-ydintä, jotka on suunniteltu tarjoamaan parannettu suorituskyky ja energiatehokkuus. Näytönohjain tukee myös DLSS 3 -teknologiaa, joka parantaa suorituskykyä luomalla korkealaatuisia lisäfreimejä tekoälyn avulla. Lisäksi se tukee uusimpia grafiikkastandardeja, kuten DirectX 12 Ultimate, OpenGL 4.6, Vulkan 1.3 ja CUDA 8.9​​.

RTX 4080 tarjoaa erinomaista suorituskykyä 4K-resoluutiossa sekä säteenseurannassa että ilman, ja se on suunniteltu toimimaan tehokkaasti eri resoluutioilla, mukaan lukien 1440p ja 1080p​​. Tämä tekee siitä erinomaisen valinnan niin pelaajille kuin sisällöntuottajillekin, jotka etsivät huippuluokan grafiikkasuorituskykyä.

Voit käyttää NVIDIA RTX 4080 -näytönohjainta oman kielimallisi kouluttamisessa, mutta se vaatii paljon enemmän kuin vain tehokkaan näytönohjaimen. Kielimallin rakentaminen on monimutkainen prosessi, joka vaatii laajoja tietoaineistoja, syvällistä ymmärrystä koneoppimisen algoritmeista ja riittävän laskentatehon.

Olet kuitenkin harvinaisen onnekas, sillä vuoden 2024 alussa, Nvidia julkaisi oman ”Chat with RTX” -ohjelmistonsa, joka mahdollistaa kaikille (riittävät tehot omaavan tietokoneen omistajille) oman LLM:n rakentamisen.

RTX 4080 vertailu muihin malleihin.

Model
CUDA-ytimet
Muisti
Muistin väylä
Muistin nopeus
RTX 4060
3072
8 GB GDDR6
128-bittiä
17 Gbps
RTX 4060 Ti
4352
8 GB GDDR6
128-bittiä
18 Gbps
RTX 4070
5888
12 GB GDDR6X
192-bittiä
21 Gbps
RTX 4070 SUPER
7168
12 GB GDDR6X
192-bittiä
21 Gbps
RTX 4070 Ti
7680
12 GB GDDR6X
192-bittiä
21 Gbps
RTX 4070 Ti SUPER
8448
16 GB GDDR6X
256-bittiä
21 Gbps
RTX 4080
9728
16 GB GDDR6X
256-bittiä
22,4 Gbps
RTX 4080 SUPER
10240
16 GB GDDR6X
256-bittiä
23 Gbps
RTX 4090
16384
24 GB GDDR6X
384-bittiä
21 Gbps