Naytonohjaimet.fi Logo

Näytönohjaimen korjaus ja huolto

Hoida näytönohjaimen korjaus näiden vinkkien avulla.

Näytönohjaimet ovat äärimmäisen teknisiä laitteita, ja jos haluat pidentää oman näytönohjaimesi ikää, siihen kannattaa tehdä tarpeen vaatiessa perushuoltoja, joiden aikana voidaan korjata mahdollisia vikoja. Tyypillisimpiä helposti korjattavia vikoja ovat mm. seuraavat:

Myynti ja huolto

Näytönohjaimen korjaus ja kuluvat osat

Ajan myötä, näytönohjaimen korjaus tulee ajankohtaiseksi myös silloin, kun kortin osat kuluvat. Hyvinä esimerkkeinä mm. kontaktiviat lämpötyynyissä, lämpötahnan kovettuminen sekä pölyn tukkeuttamat ilmatiet, jotka kaikki vaikuttavat kortin lämpötiloihin. Parhaimmillaan lämpötilat laskevat jopa 30 Celsius astetta päivityksen jälkeen !

Usein kysytyt kysymykset

Täältä löydät muutamia yleisimpiä näytönohjaimen korjauksiin ja huoltoon liittyviä kysymyksiä ja vastauksia.

Näytönohjaimen säännöllinen puhdistaminen on tärkeää, sillä pöly ja lika voivat heikentää sen jäähdytystehokkuutta, joka saattaa puolestaan johtaa ohjaimen ylikuumenemiseen.

Tässä on yleiset ohjeet näytönohjaimen puhdistamiseen:

 1. Varmista, että tietokone on sammutettu ja kaikki virtajohdot on irrotettu ennen kuin aloitat puhdistuksen.
 2. Avaa tietokoneen kansi ja irrota näytönohjain varovasti PCI-E -paikastaan. Muista myös irrottaa mahdolliset virtajohdot näytönohjaimesta.
 3. Käytä paineilmapulloa puhdistaaksesi pölyn ja lian näytönohjaimen jäähdytysrivastosta ja tuulettimista. Pidä paineilmapullo noin 15–20 cm:n päässä komponenteista ja suihkuta lyhyitä puhalluksia, jotta pöly irtoaa. Älä pidä pulloa kallistettuna, jotta estät nestemäisen kaasun pääsyn ulos.
 4. Voit käyttää pehmeää sivellintä tai mikrokuituliinaa varovasti poistaaksesi pölyn tuulettimista, jos paineilma ei saanut kaikkea irti.
 5. Jos olet kokeneempi käyttäjä, voit tarkistaa jäähdytystahnan tilan näytönohjaimen GPU:n ja jäähdytysjärjestelmän välillä. Jos tahna on kuivunut tai sitä on liian vähän, saatat haluta levittää uuden kerroksen. Tämä vaatii kuitenkin jäähdytysjärjestelmän irrottamisen, mikä voi olla haastavaa ja saattaa mitätöidä takuun.
 6. Kun olet puhdistanut näytönohjaimen, asenna se takaisin paikalleen ja kiinnitä kaikki tarvittavat kaapelit.
 7. Kytke virtajohdot takaisin

Näytönohjaimen ajureiden päivittäminen on tärkeää, sillä ajantasaiset ajurit varmistavat parhaan mahdollisen suorituskyvyn sekä yhteensopivuuden muiden ohjelmistojen kanssa. Tässä on ohjeet ajureiden päivittämiseen Windows-tietokoneella:

 1. Sinun on ensin tiedettävä, mikä näytönohjain tietokoneessasi on, joten tarkista se tietokoneesi laitehallinnasta:
  1. Klikkaa oikealla hiirennapilla Windows-kuvaketta ja valitse ”Laitehallinta”.
  2. Etsi ”Näytönohjaimet” -kohdasta näytönohjaimesi.
 2. Lataa uusin ajuri valmistajan verkkosivuilta:
  1. NVIDIA: Siirry NVIDIA:n virallisille verkkosivuille ja etsi ”Ajurit” -osio. Voit käyttää NVIDIA:n ajurihaun työkalua löytääksesi sopivat ajurit antamalla näytönohjaimen mallin ja käyttöjärjestelmän.
  2. AMD: mene AMD:n verkkosivuille ja etsi ”Ajurit ja tuki” -osio. Etsi näytönohjaimellesi sopivat ajurit käyttämällä annettuja valikkoja.
  3. Intel: mene Intelin verkkosivuille ja etsi ”Tuki” -osio. Käytä ajurihaun työkalua löytääksesi uusimmat ajurit.
 3. Asenna ajuri:
  1. Lataa ajuripaketti ja suorita asennusohjelma seuraamalla näytöllä näkyviä ohjeita. Asennus saattaa edellyttää tietokoneen uudelleenkäynnistystä.
 4. Vaihtoehtoiset menetelmät:
  1. Laitehallinnan kautta: Voit päivittää ajurit myös suoraan laitehallinnasta. Napsauta oikealla näytönohjaimen nimeä, valitse ”Päivitä ohjain” ja anna Windowsin etsiä ajureita automaattisesti.

Näytönohjaimen suorituskyvyn seuraaminen ja testaaminen auttaa ymmärtämään, miten se toimii erilaisissa olosuhteissa ja ohjelmissa. Tässä on muutamia työkaluja ja menetelmiä, joilla voit seurata ja testata näytönohjaimen suorituskykyä:

 

 1. Suorituskyvyn seurantaohjelmat:
  1. MSI Afterburner: Tämä on yksi suosituimmista näytönohjaimen seuranta- ja ylikellotustyökaluista. Sen avulla voit seurata lämpötiloja, kellotaajuuksia, käyttöastetta ja muita tärkeitä tietoja reaaliajassa. Voit myös tallentaa suorituskykylokeja myöhempää analysointia varten.
  2. GPU-Z: Tämä työkalu antaa yksityiskohtaista tietoa näytönohjaimestasi, mukaan lukien kellotaajuudet, muistinopeudet, lämpötilat ja muut. Se ei tarjoa reaaliaikaista seurantaa pelin aikana, mutta se on hyvä työkalu nopeisiin tarkastuksiin.
 2. Lämpötilan seuranta:
  1. Lämpötilan seuraaminen on tärkeää, sillä liian korkea lämpötila voi vaikuttaa suorituskykyyn ja laitteen kestävyyteen. MSI Afterburner ja GPU-Z molemmat näyttävät näytönohjaimen lämpötilan.
 3. Suorituskykytestit (benchmarkit):
  1. 3DMark: Tämä on yksi tunnetuimmista suorituskykytestiohjelmista, joka tarjoaa useita eri testejä, jotka simuloivat erilaisia graafisia ja laskennallisia kuormia. Testitulokset voi verrata muihin järjestelmiin ja näytönohjaimiin.
  2. Unigine Heaven ja Valley: Nämä ovat suosittuja stressitestiohjelmia, jotka simuloivat intensiivistä 3D-grafiikkaa, auttaen arvioimaan näytönohjaimen vakautta ja suorituskykyä.
 4. Pelien sisäiset suorituskykytestit:
  1. Monet pelit tarjoavat sisäänrakennettuja suorituskykytestejä, jotka voivat antaa käsityksen siitä, miten näytönohjain suoriutuu tietyissä peleissä. Nämä testit voivat myös auttaa vertailemaan eri grafiikka-asetusten vaikutusta suorituskykyyn.
 5. Seuranta pelin aikana:
  1. Jotkut ohjelmat, kuten MSI Afterburner, mahdollistavat reaaliaikaisen suorituskyvyn seurannan pelin aikana. Voit nähdä FPS-lukemat (ruudunpäivitysnopeus), lämpötilat ja muut tiedot pelatessasi.

Jos huomaat, että näytönohjain kuumenee liikaa, voit kokeilla seuraavia toimenpiteitä ongelman ratkaisemiseksi:

 1. Puhdista näytönohjain. Pöly ja lika voivat estää tehokkaan ilmankierron ja lämmön siirtymisen pois näytönohjaimesta. Avaa tietokoneen kansi ja puhdista näytönohjaimen jäähdytysrivastot ja tuulettimet varovasti, esimerkiksi paineilmalla.
 2. Paranna kotelon ilmanvaihtoa. Varmista, että tietokoneen kotelossa on riittävä ilmanvaihto. Tämä voi tarkoittaa lisätuulettimien asentamista tai olemassa olevien tuulettimien tehostamista, jotta lämmin ilma pääsee poistumaan kotelosta tehokkaammin.
 3. Tarkista ja vaihda tarvittaessa jäähdytystahna. Jos näytönohjain on vanha ja jäähdytystahna on kuivunut tai sitä on liian vähän, se voi heikentää lämmön siirtymistä GPU:sta jäähdytyselementtiin. Tarkista ja vaihda tarvittaessa jäähdytystahna. Huomaa, että tämä vaatii yleensä näytönohjaimen osittaisen purkamisen, joten toimi varovaisesti.
 4. Vähennä kuormitusta. Voit myös yrittää vähentää näytönohjaimen kuormitusta rajoittamalla kuvataajuutta peleissä tai alentamalla graafisia asetuksia. Tämä voi vähentää lämmöntuotantoa.
 5. Ylikellotuksen säätäminen. Jos olet ylikellottanut näytönohjaimen, se saattaa aiheuttaa lisää lämpöä. Kokeile alentaa kellotaajuuksia tai palauta näytönohjain tehdasasetuksiin ja tarkista, väheneekö ylikuumeneminen.
 6. Päivitä jäähdytysjärjestelmä. Jos yllä mainitut toimet eivät auta, voi olla tarpeen päivittää näytönohjaimen jäähdytysjärjestelmä. Tämä voi tarkoittaa tehokkaamman jäähdytyksen hankkimista, kuten parempaa ilmajäähdytystä tai jopa nestejäähdytystä.
 7. Tarkista ympäristö. Varmista, että tietokoneesi sijaitsee hyvin ilmastoidussa tilassa, jossa ilma pääsee kiertämään vapaasti. Vältä tietokoneen sijoittamista ahtaaseen tilaan, jossa ilma ei pääse liikkumaan.

Ammattikäyttöön tulevat näytönohjaimet voivat maksaa jopa kymmeniä tuhansia euroja, joten on selvää, että niistä kannattaa pitää hyvää huolta. Vaikka pelaamiseen tarkoitetut näytönohjaimet eivät ihan näin kalliita olekaan, nekin voivat maksaa useita tuhansia euroja.

Mikäli kaipaat joustavaa rahoitusta näytönohjaimen huoltoon tai hankintaan, sinun kannattaa selvittää, että mistä saat sitä ajatellen parhaan lainatarjouksen. Lainavertailija on tähän tarkoitukseen erinomainen vaihtoehto, koska se on paras lainavertailu vakuudettomille lainoille.